WordPress website verhuizen met Duplicator?
Soms wissel je van hosting of wil je jouw WordPress website naar een andere map/locatie verhuizen. Je kan dan handmatig alle bestanden verhuizen en de database verhuizen, maar dat kan gelukkig veel eenvoudiger.
De plugin die wij hiervoor aanraden is Duplicator. Duplicator maakt een backup van de volledige WordPress installatie en bijhorende MYSQL database en voegt deze samen tot een installatie en archiefbestand. In deze tutorial behandelen we stap voor stap hoe je de Duplicator (gratis versie) kan gebruiken om jouw WordPress website, zonder te veel moeite, kan verhuizen.
- Geen zin om te lezen? Bekijk de Engelstalige tutorial onderaan.
- Loop je gedurende onderstaand proces toch tegen problemen aan? Helemaal onderaan deze tutorial bieden we jou een goed alternatief op de Duplicator plugin.
Stap 1 downloaden en installatie
Natuurlijk begin je met het downloaden van de Duplicator plugin. Hierna installeer en activeer je de plugin in de WordPressinstallatie die je wilt verhuizen. Wanneer je dit gedaan heb ga je naar stap 2.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!
Bestel deze premium cursus 2024 hier!
Stap 2 Het maken van de backup
Het maken van een backup van de WordPressinstallatie die je wilt verhuizen is vrij eenvoudig. Je gaat naar jouw Dashboard > Duplicator > Pakketten om te starten. Volg de volgende stappen om een backup te maken:
- Klik op Maak Nieuwe om een nieuwe backup te maken.
- De plugin doet een aantal testjes om te kijken of jouw website en hosting voldoen om een gedegen backup te maken. Als alles klopt staat er Vereisten: pass en kan je in principe door naar de volgende stap. Je ziet verder nog de tabjes Opslag, Archief, Installer. Opslag kan je in z’n geheel negeren. Bij Archief kan je bestanden of database tabellen filteren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld grote bestanden wilt filteren van de backup. Deze opties zijn echter wederom optioneel. Bij Installer kan je alvast de installatiegegevens invullen van de nieuwe hosting/locatie. Wij laten deze voor nu leeg.
- Klik onder aan op Volgende >. Duplicator doet een extra check op de te maken backup. Als alles klopt zie je overal groene vinkjes staan en kan je door naar de volgende stap. In veel gevallen zie je echter een rood uitroeptekentje staan. Meestal zijn dit waarschuwingen die ‘genegeerd’ kunnen worden. Deze waarschuwing zijn namelijk vooral gericht op mogelijke problemen bij het gebruiken/uitpakken van jouw backup op de andere hosting/locatie. Denk hier aan ingestelde limieten door jouw hostingprovider. Indien je gebruik maakt van de door ons aanbevolen hostingprovider Neostrada, is de kans dat je tegen deze limieten aanloopt echter behoorlijk klein. Mocht je toch tegen limieten aanlopen, dan kan je contact opnemen met de desbetreffende hostingprovider of kan je te grote bestanden filteren zoals behandeld is bij de stap hierboven.
- Vink ‘Ja. Ga verder met het aanmaak proces!’ aan en klik op Maak >. Het pakket wordt aangemaakt. Vervolgens krijg je een soortgelijk resultaat te zien als op het plaatje hieronder.
- Download de Installer en het Archief door op de blauwe gelijknamige knoppen te klikken. Deze 2 bestanden dien je middels een FTP client te uploaden naar de nieuwe locatie van jouw WordPress website. Hoe je verbinding maakt met jouw FTP server lees je hier!
- Wanneer de bestanden op jouw nieuwe hosting/locatie staan dien je eerst een MySQL database aan te maken op jouw nieuwe hosting. De hostingprovider die wij jullie aanraden (Neostrada) maakt gebruik van het controlepaneel cPanel. Hoe je een database aanmaakt lees je hier! Hoe je dit doet voor het andere populaire controlepaneel DirectAdmin lees je hier.
- Staan de Duplicator bestanden op hun (nieuwe) plek en is de database aangemaakt? Mooi dan kunnen we verder! Ga nu naar de (http) locatie van het Duplicator installer.php bestand, bijvoorbeeld: http://jouw-nieuwe-domein.nl/installer.php.
- Je komt bij het Deploy scherm. Hier dien je de gegevens van jouw nieuwe database in te vullen.
- Host: In de meeste gevallen is dat Localhost. Werkt dit niet? Neem contact op met jouw hosting en vraag naar de host van de mysql database.
- Database: hier vul je de naam in van de nieuwe database.
- User: hier vul je de gebruikersnaam in die je al dan niet zojuist hebt aangemaakt.
- Password: vul hier het bijhorende wachtwoord in.
Klik vervolgens op Test Connection om te kijken of je een verbinding tot stand kan brengen. Lukt dat niet? Contacteer je hosting en vraag naar de correcte gegevens.
- Vink vervolgens ‘I have read and accept all warnings & notices (required to run deployment)’ aan en klik op Run Deployment (Het kan zijn dat er om een extra bevestiging gevraag wordt. Klik op Yes om de databasegegevens te bevestigen).
- Daar gaat ie! De bestanden worden nu overgezet. Je komt nu bij het Update scherm. Hier kan je de nieuwe URL (en evt. titel) opgeven van jouw (nieuwe) WordPressinstallatie. Onder Advanced settings kan je nog een nieuw Beheerdersaccount aanmaken. De rest kan je laten zoals het is. Klik op Run update om de database te updaten.
- Als alles correct is verlopen krijg je daarna een plaatje te zien als hieronder. Klik achtereenvolgens op Save Permalinks (login indien nodig en ga naar jouw Dashboard > Instellingen > Permalinks), Test Site (controleer de werking van de website) en Security Cleanup (verwijder de aangegeven bestanden). Show Report mag je negeren.
Werkt alles? Gefeliciteerd, jouw WordPress website is overgezet naar de nieuwe hosting/locatie!
Zie ook deze tutorial video
Alternatief?
Soms, vooral bij grote sites, kan het zijn dat je met de Duplicator tegen problemen aanloopt. Een goed alternatief op deze plugin is WP Clone. Hieronder een beknopte uitleg om jouw WordPress site te verhuizen met WP Clone.
- Zorg ervoor dat WordPress geïnstalleerd is op de nieuwe locatie. Dit mag gewoon een ‘schone’ WordPressinstalltie zijn. Hoe je dat doet lees je hier.
- Installeer en activeer de plugin op zowel de oude als de nieuwe WordPressinstalltie.
- Bij de oude WordPressinstallatie ga je naar jouw Dashboard > WP Clone en klik op de Create Bakup knop.
- Je krijgt een URL te zien. Kopieer deze URL naar jouwe nieuwe WordPressinstallatie. Ga hiervoor weer naar jouw Dashboard > WP Clone. Vul nu de URL in zorg ervoor dat Restore from URL aangevinkt staat. Vink Agree aan en klik op Restore from URL. Let op: De volledige WordPressinstallatie wordt nu overschreven door de backup.
- Klaar ben je!
- Zie voor een uitgebreidere uitleg onderstaande video.
Leerzaam verhaal met betrekking tot duplicator. Mijn site heeft een subdomein om te testen. Echter met duplicator kan ik alles verhuizen naar mijn localhost op mijn pc maar het subdomein gaat wel mee en alles staat ook in het subdomein maar helaas werkt het niet. Moet ik duplicator misschien appartement in het subdomein laten draaien en het dan in het nieuwe subdomein er weer inzetten.
Een subdomein geldt als een aparte website. Om deze te verhuizen dien je inderdaad Duplicator onder het subdomein te draaien.