WordPress handmatig installeren
WordPress kan op 2 manieren worden geïnstalleerd. Zowel handmatig als automatisch is dit mogelijk. In deze tutorial gaan wij jou uitleggen hoe je WordPress handmatig kunt installeren.
Stap 1: Download WordPress
Eerst moet jij naar de website van WordPress gaan en de software downloaden. Ga naar WordPress.org en klik op de blauwe knop waar ‘downloaden’ staat.
Ga daarna naar de map ‘downloads’ op je computer, klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer ‘alles uitpakken’. Dit is nodig om de software straks te kunnen uploaden.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!
Bestel deze premium cursus 2024 hier!
Stap 2: Download FTP programma
Ook moet jij nog een FTP programma downloaden. Met een FTP programma kun je bestanden uploaden naar een server. Een gratis programma dat je hier goed voor kunt gebruiken is FileZilla. Via de link kom je direct terecht op de pagina waar je het programma kunt downloaden. Als jij het programma gedownload hebt, dan moet je het ook nog even installeren.
Stap 3: Software uploaden
Wanneer jij FileZilla gedownload en geïnstalleerd hebt, dan moet je de software uploaden naar jouw server. Klik op het icoontje van FileZilla om het programma te openen.
Vervolgens zie je boven in het programma een aantal vakjes staan waar jij wat in kunt vullen. De ‘host’, ‘gebruikersnaam’ en ‘wachtwoord’ moet je invullen om verbinding te maken met de server.
Deze gegevens krijg jij van jouw hostingbedrijf. Soms sturen ze jou deze gegevens in een e-mail toe, maar soms staan ze ook in je account. Mocht jij ze niet kunnen vinden, dan raden wij jou aan om even contact op te nemen met jouw hostingbedrijf. Vraag ze dan waar je de FTP gegevens kunt vinden!
Als jij de gegevens hebt ingevuld, klik dan op ‘snelverbinden’. Er wordt dan verbinding gemaakt met de server.
Klik vervolgens aan de rechterkant, onder het kopje ‘externe site’, op de map waar de bestanden moeten komen te staan. Het hangt van het hostingbedrijf af in welke map de software moet worden gezet, maar vaak moeten de bestanden in de map ‘public_html’ worden gezet bij de goede domeinnaam.
Ga daarna naar de linkerkant en klik op de map waar WordPress in staat. Deze komt automatisch in de map ‘downloads’ terecht. Zodra je daar op klikt, krijg je alle bestanden te zien. Selecteer al deze bestanden. Klik nu eerst met de rechtermuisknop op de bestanden en klik daarna op ‘uploaden’. De bestanden worden nu op jouw server gezet.
Stap 4: Configuratiebestand aanmaken
Als alle bestanden geüpload zijn, typ dan jouw domeinnaam in in de adresbalk van jouw browser. Je krijgt dan een scherm te zien waar staat dat je een configuratiebestand aan moet maken. Om verder te gaan moet je op ‘configuratiebestand aanmaken’ klikken.
Daarna krijg je een scherm te zien met de zaken die je nodig hebt om het configuratiebestand te kunnen aanmaken. Dit zijn de databasenaam, gebruikersnaam, wachtwoord en host. Ook deze gegevens heb jij waarschijnlijk via de e-mail gekregen of ze staan ergens in jouw account. Kun je ze niet vinden? Neem dan even contact op met je hostingbedrijf of bekijk dit artikel over hoe je een nieuwe MySQL database kan aanmaken. Klik op ‘laten we starten’ om verder te gaan.
Jij krijgt nu het scherm te zien waar je de gegevens voor het configuratiebestand moet invullen. Vul de databasenaam, gebruikersnaam, wachtwoord en host in. Onderaan staat ook nog ‘tabelprefix’, maar hier hoef jij niks te veranderen. Klik als laatst op ‘verzenden’.
Wanneer alles goed gaat, krijg je de melding dat er succesvol verbinding is gemaakt met de database.
Stap 5: Installatie voltooien
Nu moet jij nog een aantal zaken invullen om de installatie te voltooien. Dit is vrij makkelijk en als jij de aanwijzingen volgt, dan kom je er wel uit. Als de installatie is voltooid, dan staat jouw website of blog online en kun je ook direct inloggen op het dashboard.
Te moeilijk?
Vind jij deze manier te moeilijk? Dan kun je ervoor kiezen om WordPress automatisch te installeren. Dat is een stuk makkelijker dan de handmatige manier. Op deze pagina kun je een uitgebreide handleiding vinden waarin ook staat hoe je WordPress automatisch kunt installeren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!