Hoe maak je een website?
Wil jij zelf een website maken? Dan ben je hier op de juiste plaats. Op deze pagina vind je een gratis tutorial waarmee jij jouw eigen website bouwen kunt.
Deze tutorial is geschikt voor de absolute beginner. Je hebt geen enkele technische kennis nodig. Als jij weet hoe de muis en het toetsenbord werken, dan kun jij een professionele website maken. Bovendien hoeft het bouwen van een site ook niet veel tijd te kosten. Binnen 15 minuten kun jij jouw eigen website al online hebben staan.
Wij laten jou nu precies zien wat je allemaal moet doen.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!
Bestel deze premium cursus 2024 hier!
Domeinnaam en hosting
Het eerste wat je moet doen, is een domeinnaam registreren. De domeinnaam is het adres waarop bezoekers je website kunnen bezoeken. Het domein van deze site is Deliberation.nl en als iemand dit intypt, dan komt deze persoon dus op onze site terecht.
Naast een domeinnaam heb je ook nog hosting nodig.
Simpel gezegd is webhosting de plaats waar jouw website wordt neergezet. Bij een hostingbedrijf kun jij de site op een server zetten. De server en jouw domeinnaam worden vervolgens aan elkaar gekoppeld en daardoor kunnen bezoekers jouw website bekijken.
Jij moet nu dus eerst een domeinnaam registreren en hosting bestellen. Zelf raden we hiervoor Neostrada aan. Dit is een goed hostingbedrijf dat door veel websites wordt gebruikt. Als je op hun website komt, dan moet je eerst een hostingpakket uitkiezen.
Weet je niet welk hostingpakket je moet kiezen?
Als je niet weet welk hostingpakket je moet nemen, kies dan gewoon voor het ‘Starter’ pakket. Dit is het kleinste en goedkoopste hostingpakket. Voor beginners is dit echter meer dan voldoende. Een groter hostingpakket is vaak nog niet nodig.
Hierna moet jij nog jouw gegevens invullen en een domeinnaam uitkiezen.
Heb je dit allemaal gedaan? Dan heb jij nu succesvol een domeinnaam geregistreerd en hosting besteld. Gefeliciteerd! Nu hoef je alleen nog de software te installeren.
De software installeren
De software die we gaan gebruiken voor het bouwen van de site is WordPress. Dit is een gratis programma waarmee je heel makkelijk een eigen website maken kunt. Hier is geen enkele technische kennis voor nodig.
Voordat jij WordPress kunt gebruiken, moet je dit eerst installeren. Je kunt WordPress zowel automatisch als handmatig installeren. Wij laten jou in deze tutorial zien hoe je WordPress handmatig kunt installeren, omdat wij de voorkeur aan deze manier geven.
Heb je de stappen uit het artikel gevolgd en WordPress geïnstalleerd?
Dan heb jij nu zelf een website gemaakt. Typ jouw domeinnaam maar eens in en bekijk het resultaat. De site ziet er op dit moment nog niet heel mooi en professioneel uit, maar dit kun je allemaal nog veranderen.
Inloggen op WordPress
Het mooie aan WordPress is dat er een dashboard is en hieruit kun jij de hele website beheren. Om in te loggen op het dashboard moet je /wp-login.php achter jouw domeinnaam typen en vervolgens op enter drukken. Als jij dat hebt gedaan, dan krijg je het inlogscherm te zien. Hier moet jij jouw gebruikersnaam en wachtwoord invullen en op ‘inloggen’ klikken.
Het beheergedeelte verkennen
Als je bent ingelogd, dan kom je in het beheergedeelte terecht. Vanuit dit dashboard kun jij de hele website beheren. Aan de linkerkant van het dashboard zie je een menu en hiermee kun jij door het hele beheergedeelte heen navigeren.
De beste manier om vertrouwd te raken met het dashboard is door alles even te bekijken en uit te proberen. Klik maar gewoon op de links in het menu en probeer alles eens uit.
Een blogpost en pagina toevoegen
Één van de redenen waarom zoveel mensen een website maken met WordPress, is het gemak waarmee je nieuwe berichten en pagina’s kunt aanmaken en publiceren. Na 2 muisklikken kun je bijvoorbeeld al beginnen met het schrijven van een nieuwe blogpost (ander woord voor bericht) en met 1 muisklik kun jij dit bericht publiceren op je blog.
Om een nieuwe blogpost te maken, moet je eerst op ‘berichten’ klikken en daarna ‘nieuw bericht’ aanklikken. Vervolgens krijg je de teksteditor te zien. Voer hier een titel in en schrijf de tekst.
Boven het tekstvak zit een toolbar en hiermee kun je de tekst aanpassen. Zo kun jij bijvoorbeeld met de toolbar een woord dikgedrukt maken of een quote toevoegen. Wij raden jou aan om alle opties in de toolbar even uit te proberen. Dan weet jij snel genoeg welke opties er allemaal zijn en wat je ermee kunt.
Wil je de blogpost online zetten? Klik dan op ‘publiceren’. Het bericht wordt dan gepubliceerd op jouw blog en is daarna voor iedereen zichtbaar.
Een pagina toevoegen gaat op dezelfde manier als het toevoegen van een bericht. Het enige verschil is dat je in het menu naar ‘pagina’s’ moet gaan en vervolgens op ‘nieuwe pagina’ moet klikken. Voer ook hier weer de titel en tekst in en klik daarna op ‘publiceren’.
Theme veranderen, plugins installeren en nog meer
Wij hebben jou nu laten zien hoe jij een website beginnen kunt, hoe je moet inloggen op het dashboard en hoe je berichten en pagina’s toevoegt. Er zijn echter nog veel meer zaken die belangrijk zijn om te weten. Als we alles op deze pagina zetten, dan wordt deze pagina veel en veel te lang. Daarom hebben we deze handleiding voor beginners gemaakt. Hier vind jij alle zaken die belangrijk zijn om te weten.
Deze artikelen uit de handleiding raden we jou zeker aan om even door te lezen:
- WordPress instellen voor optimaal gebruik
In WordPress kun je het beste een aantal instellingen aanpassen. De instellingen staan namelijk niet allemaal automatisch optimaal ingesteld en daarom is het raadzaam een aantal aanpassingen te maken.
- Een WordPress theme installeren
De lay-out van jouw site kun je heel makkelijk veranderen door een andere template te installeren. Het theme bepaalt namelijk de lay-out van jouw website. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit precies moet.
- 3 manieren om een WordPress plugin te installeren
Met een plugin kun je nieuwe functies aan jouw website toevoegen. In dit artikel leggen wij jou uit waar je plugins kunt vinden en hoe ze moeten worden geïnstalleerd.
Aan de slag met marketing
Als jij een site hebt gemaakt, dan ben je echter nog niet klaar. Dan begint eigenlijk het echte werk pas! En dat is website promotie. Jij moet je website namelijk gaan promoten, zodat er bezoekers naar toekomen.
Er zijn verschillende manieren om bezoekers naar jouw website te krijgen. De meestgebruikte manieren om bezoekers te trekken zijn adverteren, zoekmachine optimalisatie en social media. Daarnaast zijn er ook nog een aantal minder bekende methodes waar niet veel over wordt gesproken.
Wil jij meer weten over dit onderwerp?
Dan raden wij jou aan om dit artikel over website promotie te lezen. In het artikel wordt duidelijk uitgelegd op welke manieren je bezoekers naar jouw site toe kunt krijgen.
Andere opties
Wij hebben jou nu laten zien hoe je een site maken kunt met de software WordPress. Er zijn echter ook nog andere manieren om een website te maken.
Wil jij wel een website bouwen, maar heb je er geen geld voor over? Dan kun je een gratis website maken. Er zijn diverse Nederlandstalige en Engelstalige websites waar jij een gratis blog of website kunt aanmaken. Zelf raden we echter nooit iemand een gratis website aan, omdat er teveel nadelen aan vastzitten. Vaak heb je namelijk niet de mogelijkheid om een eigen domeinnaam uit te kiezen en er wordt soms zelfs reclame op je site geplaatst.
Je kunt er ook nog voor kiezen om een website te laten maken. Hierbij besteed jij het maken van de website uit aan een bedrijf. Dit is ideaal als jij zelf niet genoeg tijd hebt om een site te ontwikkelen. Het laten bouwen van een website is tegenwoordig niet eens meer zo duur. Vaak heb je al vanaf 500 euro een website. Natuurlijk is de prijs wel afhankelijk van de eisen die je aan de site stelt.
Er zijn dus meerdere manieren om websites te bouwen en je zult zelf een keuze moeten maken. Wij kunnen jou WordPress echter van harte aanraden, omdat dit een fantastisch systeem is om mee te werken.
Is het gelukt?
Is het gelukt om een website te maken? Dan wensen we je veel succes met de nieuwe site. Vergeet trouwens niet om je even in te schrijven voor onze nieuwsbrief, dan blijf je altijd op de hoogte van gebeurtenissen op onze website.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!