Website aanmelden bij Google?

Jouw WordPress website staat online, maar hoe nu verder? Wij raden je aan om jouw website altijd aan te melden bij het programma Webmaster Tools van Google. Naast dat je hier eenvoudig je website kan aanmelden bij de zoekmachine van Google, biedt het jou als webmaster ook veel extra ‘tools’, zoals crawlfouten, zoekanalyses en meer. In dit artikel beschrijven wij hoe je eenvoudig je website kunt toevoegen en wat de belangrijkste tools zijn van het programma Webmaster Tools van Google.

Stap 1 Jouw website aanmelden

Om gebruik te maken van Webmaster Tools surf je naar: https://www.google.com/webmasters/tools/. Indien nodig maak je eerst een account aan bij Google, mocht je die nog niet hebben. Als je ingelogd bent komt u in de search console. Rechts bovenin vind je een rode knop genaamd ADD A PROPERTY. Hiermee kun je een website toevoegen.

Voeg zowel de website URL met én zonder WWW in. Maak je daarnaast ook gebruik van een SSL certificaat? Voeg dan zowel de http URLs toe en ook de https URLs (in totaal dus 4 URLs). Waarna je een URL toevoegt moet je bewijzen dat je de eigenaar bent van de desbetreffende website/URL. Je kan dit doen door een bestandje te uploaden, maar wij zelf raden je aan om te verifiëren middels Google Analytics. Wanneer het Google account, waarmee je bent ingelogd, ook toegang heeft tot de Google Analytics van de website die je wilt toevoegen, is je eigendom geverifieerd. Zorg dus vooraf ervoor dat Google Analytics geïnstalleerd is op jouw WordPress website.

Met trots bieden wij vanaf heden een premium cursus aan, genaamd Maak je eigen website met WordPress. Dit eBook is maar liefst 78 pagina's dik en biedt jou een stap-voor-stap instructie om jouw eigen WordPress website met succes op te zetten.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!

Bestel deze premium cursus 2024 hier!

Stap 2 De belangrijkste instellingen

Wanneer je jouw website hebt toegevoegd vind je deze terug in de Search Console. Klik op de URL die je wilt gaan gebruiken. In ons geval klikken we op https://www.deliberation.nl, omdat we willen dat websitebezoekers op deze URL binnenkomen.

Voorkeursdomein instellen

Je hebt nu dus minimaal 2 URLs toegevoegd. Daarom is het van belang om een voorkeursdomein in te stellen, zodat Google weet welke URL je wilt gaan gebruiken. Klik hiervoor op het tandwieltje rechtsbovenin en klik op Site-instellingen.

Je komt dan op een pagina waar je het voorkeursdomein kan opgeven. In ons geval is dit dus geworden: https://www.deliberation.nl. In deze keuze ben je vrij. Of je kiest voor www of de URL zonder www maakt niet zoveel uit. Wel is het aan te raden om, wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt, deze naderhand niet meer te wijzigen.

Zoekverkeer

Klik op Zoekverkeer > Zoekanalyse om in te zien op welke zoekwoorden je websitebezoekers op jouw website komen. Deze functie is een goede toevoeging op de informatie die Google Analytics je hierover verschaft.

Via Zoekverkeer > Mobiele bruikbaarheid zie je in 1 oogopslag of jouw website mobielvriendelijk is. Dit wil zeggen dat de layout van jouw website zich aanpast aan het formaat van verschillende schermen.

Google-index

Google-index geeft je een duidelijk overzicht van het aantal URLs dat geïndexeerd is door Google. Verder kan je ook zien of er (ongewenste) blokkades zijn opgegeven en kan je een verzoek indienen tot verwijdering van een specifieke URL.

Crawlen

Hier vind je een overzicht van de indexeerbaarheid van jouw website. Eventuele fouten op jouw website worden hier gemeld en ook kan je via Crawlen > Crawlstatistieken bekijken hoe vaak Google langskomt op jouw website om deze te doorzoeken en te indexeren. Via Crawlen > Sitemaps kan je een XML sitemap toevoegen. Dit raden wij je zeker aan om te doen. Een goede plugin om een XML sitemap van jouw website te genereren is Google XML Sitemaps. Deze gebruiken wij ook, kijk maar eens op: https://www.deliberation.nl/sitemap.xml.

Verder

Verder houdt Webmaster Tools jouw als webmaster op de hoogte omtrent alles wat met je website van doen heeft. Mocht er bijvoorbeeld een beveiligingsprobleem zijn of mocht je website offline gaan dan ontvang je van Google een notificatie via de Search Console, maar ook (indien ingesteld) via e-mail. Deze mailnotificatie kan je instellen via het tandwieltje > voorkeuren voor Search Console. Zo ben je als webmaster altijd op de hoogte. Handig toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *