Links beheren met WP External Links

Tegenwoordig hebben links niet alleen een technische functie (het doorverwijzen van een websitebezoeker), maar is het correct inzetten van links ook van belang voor de SEO van jouw WordPress website. Zo zal een zoekmachine het als positief ervaren wanneer jouw WordPress website verwijzingen heeft naar andere relevante informatiebronnen/websites. Hiermee wordt de websitebezoeker namelijk gediend, waardoor je kan rekenen op een positief effect op de ranking van jouw WordPress website in de zoekmachines. Een goede verhouding van links op jouw website is echter wel van groot belang. Teveel externe links heeft namelijk een negatieve werking op de ranking in zoekmachines. Jouw website wordt dan namelijk gezien als een simpel ‘doorgeefluik’, zonder eigen toegevoegde waarde. Dit kan echter opgevangen worden met het ‘nofollow‘ attribuut. In dit artikel behandelen wij nader hoe je eenvoudig kan zorgen voor een goede linkstructuur op jouw website met WP External Links.

WP External Links stelt je in staat om eenvoudig aan te geven hoe jouw website links moeten worden ‘gelezen’ door zoekmachine bots. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kan je via jouw Dashboard > External Links de plugin configureren. Je ziet de volgende tabjes:

External Links

Hier geef je aan wat je wilt doen met links naar andere websites (extern). Zo kan je aangeven of je links naar externe websites wilt openen in een nieuw venster en kan je rel attributen opgeven. Deze attributen worden hieronder nader benoemd. Vooral het gebruiken van ‘nofollow’ is aan te raden. Hiermee geef je aan dat de zoekmachine deze (externe) link niet hoeft te volgen.
Mochten jouw externe links overigens al gebruik maken van deze rel attributen dan is het aanvinken van Overwrite existing values van belang om de opgegeven instellingen op de externe links toe te passen.

Met trots bieden wij vanaf heden een premium cursus aan, genaamd Maak je eigen website met WordPress. Dit eBook is maar liefst 78 pagina's dik en biedt jou een stap-voor-stap instructie om jouw eigen WordPress website met succes op te zetten.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!

Bestel deze premium cursus 2024 hier!

follow & nofollow

Zoals hierboven al is benoemd, is het van belang om niet te veel externe links op jouw website te laten opnemen door de zoekmachine bots. Anders lijkt het er namelijk op dat jouw website enkel bezoekers wilt doorverwijzen en zelf geen content aanbiedt. Aan de andere kant, als een zoekmachine bot helemaal geen externe links op jouw website aantreft heet dat ook negatieve gevolgen. Het is dus van belang dat je hier een goede verhouding in aanbrengt. Zelf hanteren we de vuistregel om zeker niet meer dan 3 externe (follow) links te hebben naar andere websites per pagina.

Standaard zetten we daarom de externe links op nofollow. Bij het tabje Exceptions kan je dan links opgeven die je wilt uitsluiten van deze nofollow rel attribuut. Zorg er dus voor dat je per pagina maximaal 3 links aan de uitzonderingen hebt toegevoegd.

Andere rel attributen

Verder kan je nog noopenernoreferrer en external als rel attribuut toevoegen.
Noopener bepaalt dat de externe website geen pagina’s kan laden zonder toestemming van de daadwerkelijke gebruiker. Dit is een veiligheidsmaatregel en wij adviseren om deze altijd aangevinkt te hebben staan.
Noreferrer bepaalt of er informatie wordt doorgegeven aan de externe website over de herkomst van het websitebezoek. Zodoende kan de externe website dus zien dat het websitebezoek afkomstig is van jouw website. Wij hebben deze optie uitgevinkt staan.
External geeft aan, aan zoekmachines, dat het hier om een externe (andere) website gaat. Wij hebben deze optie aangevinkt staan.

Verder

Verder kan je nog een titel opgeven voor de links en eventueel er voor kiezen om een icon of een plaatje te gebruiken bij de links. Voor deze instellingen gebruiken wij de standaardinstellingen. We laten deze dus ongewijzigd.

Internal en Excluded links

Bovenstaande instellingen kan je ook opgeven voor interne links (links binnen je eigen website) en excluded (uitgesloten) links. Hier kan je naar eigen inzichten gebruik van maken. Wij laten deze 2 tabjes voor wat ze zijn en passen hier dus geen rel attributen op toe.

Interne links zijn altijd goed voor de indexering van jouw WordPress website in zoekmachines. Het verhoogt tevens de leesbaarheid van jouw website en vergroot de kans dat de websitebezoeker langer op jouw website aanwezig is. Anders dan bij externe links, kan je eigenlijk niet “teveel” interne links op een pagina hebben. Ga hier echter wel voorzichtig mee om, want te veel interne links kan de lezer verwarren en de leesbaarheid van je teksten verlagen.

Exceptions

Zoals aangegeven kan je bij Exclude external links by URL de URLs opgeven die je wilt uitzonderen van de opgegeven instellingen bij de External Links tab. Wij adviseren om maximaal 3 externe links per pagina hiervan uit te sluiten, zodat zoekmachine bots deze dus wel indexeren.

Verder zie je ook nog een box bij Include external links by URL. Hier kan je je eigen URLs opgeven die je wilt behandelen als externe links. Dit vinden wij zelf een hele handige optie, vooral als je gebruik maakt van cloaked links. In ons artikel over affiliate marketing kan je lezen dat externe links een interne opmaak kunnen hebben. Zie bijvoorbeeld deze URL: https://www.deliberation.nl/out/neostrada. Deze verwijst naar Neostrada.nl, maar heeft de opmaak als een interne link. Het is echter een externe link, dus zou het ideaal zijn als deze /out/ links automatisch de configuratie van een externe link meekrijgen. Dat kan je bij dit boxje dus instellen.

Verder heb je nog een aantal opties m.b.t. links in scripts en e-mail links. Deze negeren wij. We laten hier dus Skip <script> en Skip mailto links aangevinkt staan. Ook kan je het Admin Settings tabje negeren.

Tot zover. Mocht je vragen hebben dan kan je altijd even contact opnemen!

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *