Dode links doorverwijzen met de Redirection plugin

Soms ontkom je er niet aan om een URL van jouw website aan te passen. Dit kan het geval zijn omdat de content van de pagina niet meer aansluit bij de URL, maar ook bijvoorbeeld om SEO redenen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een andere URL beter aansluit bij zoekopdrachten in Google. Daarnaast kan het natuurlijk ook voorkomen dat je een (oude) pagina wilt doorverwijzen naar een andere (nieuwe) pagina.

Het aanpassen van een URL is niet zo’n probleem, maar wel moet je er voor zorgen dat je de oude URL doorverwijst naar de nieuwe URL. Zodoende gaat er geen bezoek verloren en geraken zoekmachines ook meteen op de hoogte van de nieuwe URL. De Redirection plugin biedt jou een eenvoudige manier om deze oude URLs door te verwijzen naar de nieuwe URLs. Na het installeren en activeren van deze plugin ga je naar jouw Dashboard > Extra > Redirection.

Een zeer handige eigenschap van de Redirection plugin is dat deze automatisch een nieuwe verwijzing aanmaakt, zodra je een URL in jouw WordPressinstallatie aanpast. Zo wordt websitebezoek van de oude URL automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL. Mocht dit echter niet gebeuren of mocht je apart een redirect/doorverwijzing willen aanmaken dan is dat mogelijk onder het kopje Nieuwe redirect toevoegen. Bij Bron-Url geef je de oude URL op. Het gaat hier om de relatieve URL ten opzichte van jouw domeinnaam. Zo wordt bijvoorbeeld https://www.deliberation.nl/oude-url: /oude-url/. Bij Doel-URL geef je uiteindelijk de nieuwe URL op. Hier kan je de volledige URL opgeven, bijvoorbeeld https://www.deliberation.nl/nieuwe-url/.

Met trots bieden wij vanaf heden een premium cursus aan, genaamd Maak je eigen website met WordPress. Dit eBook is maar liefst 78 pagina's dik en biedt jou een stap-voor-stap instructie om jouw eigen WordPress website met succes op te zetten.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!

Bestel deze premium cursus 2024 hier!

Als je een redirect hebt aangemaakt, test deze dan even door de oude URL in je browser te typen. Als het goed is wordt je nu automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL. Dit betekent dat de redirect werkt en websitebezoekers, maar ook zoekmachines, automatisch worden doorverwezen naar de nieuwe URL. Zorg er daarnaast voor dat deze nieuwe URL ook in jouw XML sitemap staat.

Verder

Verder biedt de Redirection plugin nog een aantal handige opties. Zo kan je bij het aanmaken van een redirect:

  1. Een reguliere expressie stelt je in staat om in 1 keer alle URLs, met een bepaalde conditie, door te verwijzen. Hier zijn vele geavanceerde opties mogelijk, maar laat ik het in dit artikel uitleggen met een simpel voorbeeld. Stel je maakt gebruik in jouw WordPress website van de volgende structuur: www.domein.nl/categorie/algemeen en wilt in plaats van /categorie/ de slug /cat/ gebruiken. Nu hoef je niet voor iedere categorie een redirect aan te maken, maar kan je door Reguliere expressie aan te vinken in 1 keer alle URLs die /categorie/ in hun URL hebben staan doorverwijzen naar /cat/. Dit scheelt je zodoende dus behoorlijk wat werk. Dit komt er dan zo uit te zien:
  2. Na de Bron-URL kan je opgeven aan welke conditie de URL vergelijking moet voldoen.
    1. Alleen URL. Deze wordt het meeste gebruikt waarbij enkel de opgegeven URL wordt vergeleken.
    2. URL en referrer. Hierbij wordt de URL en de referrer van de bezoeker vergeleken. Zo kan je mensen afkomstig van een bepaalde website doorverwijzen.
    3. URL en User Agent. Hier kan je websitebezoekers die een bepaalde webbrowser gebruiken doorverwijzen.
    4. URL en login status. Hier kan je websitebezoekers die al dan niet zijn ingelogd doorverwijzen naar een specifieke pagina.
  3. Bij actie kan je aangeven waar de websitebezoekers, die voldoen aan de opgegeven condities, naar doorverwezen dienen te worden.
  4. Bij groep kan je de aangemaakte redirects groeperen, zodat je deze in een later stadium gemakkelijk terug kan vinden.

Via het kopje Modules kan je onder WordPress de aangemaakte verwijzigen exporteren naar een gewenst bestandsformaat.

Via het kopje Instellingen kan deze doorverwijzingen dan weer importeren.
Verder vind je via het kopje 404s dode links. Zo heb je een goed overzicht van huidige 404 links die je eventueel kan doorverwijzen naar werkende links.

Tot zover. Vragen? Neem contact op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *