Viral

Viral is een term die gebruikt wordt in de Social Media. Men spreekt van ‘viral gaan’ wanneer content, zoals een video of een bericht, in no-time wordt verspreid en aan populariteit wint. Hierbij wordt de content door velen gedeeld op Sociale Media, waardoor deze zich als een inktvlek verspreid over het internet.

Rel attribuut

Het Rel attribuut wordt gebruikt in een link om de relatie tussen de huidige pagina en de verwijzing/link aan te geven. Zo kan het rel attribuut nofollow bijvoorbeeld aangeven dat zoekmachine bots de link niet hoeven te volgen/indexeren en dus mogen negeren.

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol en betreft de uitwisseling van bestanden. Deze uitwisseling wordt gefaciliteerd middels een zogeheten FTP server. Alle hostingpakketten hebben zo’n FTP server voor het downloaden en uploaden van bestanden. Om connectie te maken met deze server gebruikt men een FTP client. Een bekende gratis client is FileZilla.

Zip/Rar archief bestanden

.zip en .rar zijn extensies die gebruikt worden voor, al dan niet gecomprimeerde, archiefbestanden. Deze bestanden voegen meerde bestanden tezamen in 1 archiefbestand. Door compressie kan de grootte van deze bestanden tevens enorm verkleind worden.

MySQL database

MySQL database is een populair databasesysteem voor websites, waarmee eenvoudig websitegerelateerde informatie (data) kan worden opgeslagen, onderhouden en worden uitgewisseld. Veelal wordt MySQL gecombineerd met de programmeertaal PHP. In deze is PHP de programmeertaal die data verstuurt en ophaalt uit de MySQL database.

Links

Een link/koppeling is een doorverwijzing, waarmee een websitebezoeker wordt doorverwezen naar een andere pagina. Links worden veelal ingezet op tekst en op plaatjes.

Template of theme

Een template of theme staat voor een opmaak sjabloon, waarin de vormgeving wordt vastgelegd. Dit kan gaan om de opmaak en indeling van een website, maar bijvoorbeeld ook om de opmaak van de content op de website, zoals tekst.

Lightbox

Een lightbox kan gezien worden als een soort pop-up, oftewel een venster wat, in je browser, over het huidige venster heen wordt gelegd. Hiermee kan je bijvoorbeeld plaatjes op een website laten uitvergroten.

Referrer

De referrer geeft aan van welke URL de websitebezoeker afkomstig is. Dit kan een interne referrer zijn (vanaf jouw eigen domein), maar ook een externe referrer (externe domein).