Een blog beginnen en succesvol maken

Blog maken

Een blog maken is tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk meer. Je hoeft er geen genie voor te zijn. Of je nu jong of oud bent, ook jij kunt een blog beginnen. Om jou goed op weg te helpen, hebben we dit artikel geschreven.

Wat gaan we allemaal behandelen in dit artikel?

Wij gaan jou uitleggen hoe jij je eigen blog kunt maken met behulp van WordPress, hoe je moet bloggen, hoe je bezoekers naar jouw weblog krijgt en nog veel meer.

Met trots bieden wij vanaf heden een premium cursus aan, genaamd Maak je eigen website met WordPress. Dit eBook is maar liefst 78 pagina's dik en biedt jou een stap-voor-stap instructie om jouw eigen WordPress website met succes op te zetten.
Om dit te vieren ontvang je 14 dagen premium support per e-mail en bieden we een eenmalige korting van 10 euro aan met de kortingscode 'korting-ebook-123'.
Dit betekent dat je deze cursus, boordevol tips en handigheden, voor slechts €9,99 kan bestellen!

Bestel deze premium cursus 2024 hier!

Wil jij dit ook leren? Laten we dan beginnen.

Waar ga je over bloggen?

Voordat jij een weblog starten kunt, moet je eerst een onderwerp bedenken waarover je gaat bloggen. Waarschijnlijk heb jij al een idee waarover je wilt bloggen. Heb je nog geen onderwerp bedacht? Dan is het nu tijd om een onderwerp te gaan verzinnen.

Wat gaat het onderwerp van jouw blog worden?

Als tip willen wij je meegeven dat het verstandig is om een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt. Kies bijvoorbeeld een hobby als onderwerp. Het bloggen is dan namelijk leuker en makkelijker om vol te houden.

Heb jij een onderwerp bedacht? Mooi, dan kunnen we gaan beginnen met het maken van je weblog. Het is trouwens geen probleem als je nu niet een onderwerp kunt bedenken. Denk er dan nog rustig even over na en ga verder zodra je wel een onderwerp hebt bedacht.

Hoe maak je een blog?

Een blog maken bestaat uit verschillende stappen. Als eerst moet je een domeinnaam en hosting bestellen. De domeinnaam is het adres van jouw weblog en hosting is de plaats waar je blog komt te staan.

Je kunt een domeinnaam en hosting bestellen bij bijvoorbeeld Neostrada. Dit is een goed en goedkoop hostingbedrijf. Op hun website kun je een hostingpakket uitkiezen, daarna moet jij jouw gegevens invullen en als laatst kan dan de domeinnaam worden uitgekozen.

Als jij niet weet welk hostingpakket je moet nemen, kies dan gewoon de kleinste en goedkoopste. Dit pakket heet ‘Starter’ en is voor beginners meer dan voldoende.

Heb je een domeinnaam en hosting besteld? Dan is het nu tijd om de software te installeren.

De software die we gaan gebruiken heet WordPress. Deze software is gratis en wordt wereldwijd door miljoenen mensen en bedrijven gebruikt om blogs mee te maken. Deze website is ook gemaakt met WordPress.

Het installeren van WordPress is niet heel moeilijk. Om WordPress te installeren, kun je deze handleiding gebruiken.

Inloggen en verkennen

Is de installatie gelukt? Dan staat jouw WordPress blog nu online. Als je de domeinnaam van jouw weblog intypt, dan kun je het eerste resultaat bekijken.

Nu WordPress is geïnstalleerd, kun jij inloggen op het beheergedeelte. Typ ‘/wp-login.php’ achter jouw domeinnaam en druk op enter. Je krijgt dan het inlogscherm te zien. Vul hier de inloggegevens in en klik op ‘inloggen’.

WordPress inloggen

Je komt vervolgens in het dashboard terecht. Hier kun jij jouw blog beheren en aanpassen. Kijk maar eens rond en dan leer je vrij snel hoe het dashboard werkt.

Een blogpost publiceren

Een belangrijk onderdeel van een blog zijn de blogposts en daarom laten we jou nu zien hoe je een blogpost kunt schrijven en publiceren.

Klik in het menu aan de linkerkant eerst op ‘berichten’ en daarna op ‘nieuw bericht’. Je krijgt nu de teksteditor te zien. Dit is de plaats waar je blogposts kunt schrijven. Bovenin het scherm kun jij een titel invoeren en in het grote vak eronder kun je het artikel schrijven.

Nieuw bericht toevoegen

Wanneer je klaar bent met het schrijven van een blogpost, dan kun je deze publiceren. Dat betekent dat de blogpost op je weblog komt te staan en dat iedereen deze kan lezen.

Om de blogpost te publiceren, hoef je alleen maar op ‘publiceren’ te klikken.

Publiceer bericht

De blogpost staat nu online! Zo moeilijk was dat niet, toch?

Het is trouwens ook mogelijk om een blogpost op te slaan als concept. Dit betekent dat de blogpost wel wordt opgeslagen, maar nog niet wordt gepubliceerd. Als een artikel nog niet af is, dan kun je deze dus opslaan en een andere keer afmaken.

Blog aanpassen en uitbreiden

Jij weet nu hoe je een weblog maken kunt, hoe WordPress werkt en hoe je een blogpost kunt publiceren. Wat je nog niet weet, is hoe je jouw blog kunt aanpassen en uitbreiden.

Je kunt namelijk van alles aanpassen en uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld de lay-out van je weblog veranderen, instellingen aanpassen en plugins installeren. We raden jou aan om in ieder geval de volgende artikelen even door te lezen:

Er zijn nog meer zaken die je kunt aanpassen en waarmee jij jouw blog kunt uitbreiden. Daarom raden we jou ook aan om de beginnershandleiding te bekijken. Hierin staan links naar verschillende artikelen die handig zijn voor de beginnende blogger, zoals bijvoorbeeld WordPress beveiliging.

Starten met bloggen

Als je blog online staat en af is, dan kun jij starten met bloggen. Maar wat is bloggen precies? Bloggen is eigenlijks niets meer dan het schrijven van artikelen die blogposts worden genoemd.

In het begin kan bloggen best moeilijk zijn. Je weet bijvoorbeeld niet waarover je moet schrijven of het kan zijn dat je niet erg goed bent in het schrijven van artikelen. En zo zijn er nog veel meer redenen op te noemen waarom bloggen zo moeilijk kan zijn.

Een tip die wij jou daarom willen geven, is dat je gewoon moet beginnen. Start met bloggen! Bedenk een onderwerp, ga een blogpost schrijven en publiceer deze.

De eerste blogposts zullen misschien niet een prijs winnen, maar dat hoeft ook niet. Als je wat langer aan het bloggen bent, dan leer je vanzelf steeds betere artikelen schrijven. Als je echter niet begint, dan zullen jouw blogposts ook nooit beter worden.

Begin daarom gewoon en zet door! Zo leer je het snelst.

Beter leren bloggen

Door te beginnen met bloggen, leer je snel. Je hoeft echter het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn namelijk duizenden andere bloggers die inmiddels veel ervaring hebben met bloggen. Sommige van deze bloggers hebben een website of blog waarop ze hun kennis delen met anderen.

In hun artikelen vertellen ze jou bijvoorbeeld de fouten die zij hebben gemaakt en leggen uit hoe jij deze fouten kunt voorkomen. Ook geven ze je handige tips. Als jij beter wilt leren bloggen, dan raden we jou aan om de volgende artikelen en websites even te bekijken:

Heb je de informatie bekeken en doorgelezen? Dan ben je al goed bezig, maar vergeet niet om de informatie ook toe te passen! Anders gebeurt er namelijk helemaal niks.

Hoe maak je een blog bekend?

Jij hebt nu zelf een blog gemaakt en je weet hoe je moet bloggen, maar je hebt nog geen publiek. Bloggen zonder publiek is als praten zonder dat er iemand luistert! Juist, daar is niet veel aan.

Daarom moet je bezoekers naar jouw weblog proberen te krijgen. Dit is echter niet gemakkelijk en om deze reden stoppen veel bloggers er na een tijdje dan ook mee. Ze weten namelijk niet hoe ze bezoekers op hun blog moeten krijgen.

Hoewel het niet gemakkelijk is, is het ook niet onmogelijk. Het vereist echter veel tijd en doorzettingsvermogen.

Er zijn verschillende manieren om bezoekers naar jouw blog te krijgen. Ons advies is om eerst één methode uit te kiezen en die uit te proberen. Als jij die methode onder de knie hebt, probeer dan daarna een andere methode uit.

Let in het begin trouwens niet al te veel op de statistieken, want het kan een behoorlijke tijd duren voordat er (veel) bezoekers op jouw weblog komen. Focus je liever op je blog! Schrijf blogposts waar mensen echt iets aan hebben en ga dit vervolgens ook promoten.

Toch liever een gratis blog maken?

Heb jij dit hele artikel gelezen en wil je nu toch liever een gratis blog maken? Dat kan! Er zijn diverse websites waar je een gratis weblog kunt aanmaken. Er zitten echter wel een aantal nadelen aan een gratis blog vast.

Ten eerste krijg je niet een eigen domeinnaam. Jouw blog krijgt een plekje op een andere website. Wil jij toch een eigen domeinnaam? Dan zul je hier alsnog voor moeten betalen. En ten tweede worden er bij sommige websites zelfs advertenties op je weblog geplaatst.

Je weblog is dus eigenlijk niet echt van jou.

Denk er goed over na of je dit niet erg vindt. Mocht je dit allemaal niet erg vinden, dan kan een gratis blog voor jou heel geschikt zijn. Je kunt een gratis blog aanmaken bij bijvoorbeeld Tumblr of Blogger.

Succes!

We hebben geprobeerd om het beste artikel over het maken van een blog te schrijven en we hopen dan ook dat je veel aan dit artikel hebt gehad.

Als je alle stappen hebt gevolgd die we in dit artikel hebben genoemd, dan heb jij nu jouw eigen weblog gemaakt. Gefeliciteerd! Je weet nu ook hoe jij jouw weblog succesvol kunt maken, dus ga daar mee aan de slag.

Succes met je blog!

3 antwoorden
  1. seo hulp
    seo hulp zegt:

    Ja echt een ieder wilt nu bloggen. Ik zie dat bij mijn nichtjes van 12, 13 en 16 jaar. De ene wilt een succesvolle vlogger worden. De ander een succesvolle webshop hebben! En dan nog eentje die van schrijven houdt wilt blogger worden. Ik laat ze heel veel lezen, aangezien tante zelf het heel druk heeft. Ik help ze zo een beetje met gastbloggen, beeldmateriaal zoeken en eventueel seo

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *